Szalmafonásról – rólam

A szalmafonással teljesen véletlenül ismerkedtem meg gimnazista koromban egy kirándulás alkalmával. Egy csárdában láttam meg az elsõ szalmából készült fonatot, ami azután arra inspirált, hogy megpróbálkozzam hasonló fonatok készítésével. Apránként, autodidakta módon jöttem rá, mind az anyag elõkészítés, mind a fonás módjára. Éveken keresztül fontam a saját, valamint a barátaim örömére, nem is tudva azt, hogy mit is csinálok.
1992-ben Törökszentmiklóson, egy szakmai nap alkalmával találkoztam elõször szalmafonókkal, akik megnevezték a formát amit fontam, s tõlük tanultam meg az aratási jelképek elkészítését is.

1992-tõl folyamatosan részt vettem különbözõ kézmûves pályázatokon. Több kiállításom volt Magyarországon – Budapesten , Kecskeméten, Szegeden, Kalocsán, Kunhegyesen, Ócsán, valamint Bács-Kiskun megye kisebb-nagyobb településén.
Részt vettem a Szalmabábuk lázadása c. ifjúsági film szalmadíszleteinek készítésében. Sikeres bemutatóim voltam még Graz-ban, Strullendorfban, Párizsban, Arezzóban, valamint Tessalonikiben.

Elismeréseim:

1995-ben Arató koszorúkkal Országos II.díj Gödöllõ
1997-ben Kismesterségek pályázatán Országos I.díj Kecskemét
1998- ban Aranyszalma pályázat Orszáhos II. díj Hajdúnánás
1998-ban Nívódíj Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától Törökszentmmiklós
1999-ben Népmûvészeti Múzeum Elismerõ Oklevele Budapest
2000-ben XII.Országos Népmûvészeti Kiállítás Bronz Oklevél
2003-ban Különdíj Pécsvárad
2003-ban Népi Mesterségek Mûvészete Pályázat megosztott III. díj Kecskemét
2009-ben Népi Mesterségek Mûvészete Pályázat III. díj Kecskemét
2009-ben „Emelem a kalapom „ Nemzetközi Szalmakalap Pályázat I.díj

1997. óta a Duna-Tisza közi Népmûvészeti egyesület tagja vagyok.
Nyaranta az egyesület kézmûves táborában szalmafonást oktatok.
A szalmafonás jelenleg is a szabadidõmben a fõ tevékenységem. Legszívesebben tanítok, alkotok, a kereskedelem kissé távol áll tõlem.
A fonataim nagy része dísztárgy, használati tárgyként hajcsatokat, ékszereket készítek.
A késõbbiek folyamán szeretnék egyéb használati tárgyakat, mint különbözõ tárolásra alkalmas kosarakat, dobozokat, faliszõnyeget székbefonást készíteni, de jelenleg idõ hiányában ezekkel nem tudok foglalkozni.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

látogató számláló